Subscribe:

Ads 468x60px

sâmbătă, 6 decembrie 2014

Singurul "Portar de Aur" din istoria fotbalului

      Manuel Neuer a fost nominalizat intre finalistii pentru castigarea Balonului de Aur. Insa cel despre care o sa scriu in acest articol nu este germanul, subiectul urmand a fi singurul portar din istorie care a reusit sa castige acest trofeu si anume Lev Yashin. Sa vedem cine a fost si cum s-a facut remarcat legendarul portar.


      Lev Yashin a fost singurul portar din istorie care a reusit sa castige Balonul de Aur, performanta reusita in anul 1963. Totodata este considerat de multi drept cel mai bun portar din istoria fotbalului (articol portari), fiind inclus si in echipa ideala a secolului XX. De Yashin se leaga si cele mai mari performante din istoria fotbalului din Rusia, legendarul portar aflandu-se intre buturi la castigarea titlului olimpic din 1956 si la castigarea Campionatului European din 1960, 2-1 in fata Iugoslaviei. A mai aparat poarta Uniunii Sovietice si la mondialele din 58, 62 si 66, la cel din urma reusind si cea mai buna performanta, calificarea in semifinale.


      Yashin a fost si cel care e reusit sa revolutioneze cu adevarat postul de portar. A fost primul portar care a inceput sa-si coordoneze fundasii, care a inceput sa iasa pe centrari, sa boxeze mingile, pana atunci portarii limitandu-se in a sta pe linia portii si a intervenii la suturile trimise de adversari. La un moment dat, intrebat despre secretul evolutiilor sale, acesta a dat un raspuns surprinzator:"O tigara pentru a-mi calma nervii si o tarie pentru a-mi incalzii muschii". De asemenea Lev Yashin are un numar impresionant de penalty-uri aparate, 150 la numar si a reusit sa mentina poarta neperforata in 270 de partide in intreaga sa cariera.


      Paianjenul negru asa cum a fost supranumit datorita echipamentului de culoare neagra si a paradelor sale, a decedat in anul 1990 la varsta de 60 de ani, ramanand pana in prezent singurul portar care a castigat trofeul care recompenseaza cel mai bun jucator al anului din fotbalul european.
   



0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

 
Blogger Templates